Aanpassingen naar gasloos wonen

Aanpassingen naar gasloos wonen


Er is besloten dat Nederland in 2050 CO2-neutraal moet zijn, daarom moeten alle huishoudens van het aardgas af. Dit is dan ook de reden dat het kabinet heeft besloten dat nieuwe woningen in principe niet meer van een gasaansluiting worden voorzien. Een goed streven, want er zitten namelijk een hoop voordelen aan het wonen zonder gas.


Door te stoppen met aardgas, zorgen we er gezamenlijk voor dat er veel minder CO2 de atmosfeer wordt ingeblazen. Hoe minder CO2 in de lucht, hoe beter dat is voor het milieu. Door bijvoorbeeld over te schakelen naar verwarming met infrarood panelen.


Wat verandert er allemaal?

Er komt veel kijken bij volledig gasloos wonen. U moet bijvoorbeeld een andere manier vinden om de woning en het water te verwarmen. Infrarood panelen, warmtepomp en pelletkachels worden genoemd als de verwarmingsapparaten van de toekomst.


De voordelen van gasloos wonen

Ten eerste is gasloos wonen natuurlijk een stuk beter voor het milieu, maar daarnaast zijn er nog enkele andere voordelen te noemen. Zo is gasloos wonen een stuk veiliger. En gasloos wonen zorgt ervoor dat u jaarlijks flink bespaart op de energierekening. Door over te stappen op stroom, is de besparing flink. Gas is namelijk drie keer zo duur als elektriciteit. Zo bepalen de kosten voor gas het grootste gedeelte van de energierekening.


De nadelen van gasloos wonen

Het grootste nadeel is dat de aanpassingen die verricht moeten worden een hoop geld kosten. Zeker voor eigenaren van bestaande woningen. Als u bijvoorbeeld kiest voor een warmtepomp, inductiekookplaat en zonnepanelen, kost dat ongeveer € 15.000,-. Tel daar nog maar eens een bedrag tussen de € 1.000,- en € 4.000,- bij op als u de woning ook nog moet isoleren.


Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld infrarood panelen, een warmtepomp, pelletkachel en zonneboiler waardoor de kosten een stuk lager uitvallen. Zie voor subsidies: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/particulieren/algemeen


Borgdorff Service en Onderhoud  geeft u graag advies over het overschakelen naar gasloos wonen.